V'Kings Community

This forum is created by NOLANE for the V'Kings MC community.
 
HomeGalleryPortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Forum Baru: http://forum.v-kings.com/
Sat Oct 18, 2008 6:27 am by Admin

» Kuala Lumpur Bike Week '08
Sat Oct 18, 2008 12:49 am by amd_v535

» SAMBUTAN RUMAH TERBUKA MUAR BIKERS
Fri Oct 17, 2008 1:34 pm by nolane

» V'kings Sembang-Sembang
Fri Oct 17, 2008 1:24 pm by nolane

» KENKAWAN DAH UPGREADE MOTOT
Fri Oct 17, 2008 1:22 pm by nolane

» RIDE KE PENANG AMBIL CBX HASIM SABTU INI..
Wed Oct 15, 2008 6:14 pm by EvilPenguin

» BERITA HARI INI / TODAY'S NEWS.
Wed Oct 15, 2008 3:46 pm by nolane

» Forum Baru: http://forum.v-kings.com/
Tue Oct 14, 2008 8:23 pm by Admin

» OPEN HOUSE
Tue Oct 14, 2008 12:21 pm by a w o i

» Helmet kura-kura diharamkan
Sat Oct 11, 2008 7:34 am by Nabil

Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Forum

Share | 
 

 hey guys emergency situation procedures :) (taken from MBC)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
samsneeze
roadkill
roadkill


Number of posts : 188
Age : 36
Location : Tmn Desa
Registration date : 13/08/2007

PostSubject: hey guys emergency situation procedures :) (taken from MBC)   Sun May 04, 2008 11:24 am

brothers and sisters yang dihormati
berikut adalah sedikit sebanyak tips untuk membantu apabila terlihat sesuatu kemalangan

sebelum melakukan bantuan kecemasan, elok kita ade basic knowledge kenapa kita perlu melakukan bantuan tersebut.
ini kerana setiap tindakan bantuan adalah untuk mencapai objektif bagi mengawal masaalah utama sewaktu kemalangan.
so,
a) Masaalah utama apabila berlaku kemalangan.
1)--kecederaan otak (brain injury)
2)--pendarahan (luaran atau organ dalaman) serta gangguan sistem jantung dan salur darah.
3)--patah ( spine,rusuk atau tulang-tulang lain)--sila baca dibawah..
4)--jangkitan kuman ( akibat luka luaran)
5)--psikologi/trauma--untuk mangsa yang sedar dan tak serius masa tu..



konsep waktu selepas kemalangan
jadi pada asasnya, ade tiga peringkat waktu dimana komplikasi kemalangan akan berlaku
1) immediately lepas accident
2) few hours after accident ( Golden Hours)--waktu di mana sekiranya rawatan dan bantuan kecemasan yang efektif diberi,boleh menyelamatkan nyawa pesakit..dan mengelakkan peringkat ketiga terjadi.
3) days and weeks dan selanjutnya

so,biasanya pada peringkat 1, kecederaan tu memang dah ade dan tak dapat dielakkan.Eg: pendarahan otak, pendarahan hati,patah kaki..peringkat 3 pulak biasanya lewat, misalannya pada ketika accident, mangsa cuma retak tulang leher,tapi bila dialihkan dengan kasar,retak terus jadi patah teruk,dan rosak tulang belakang dan lumpuh!!!!,
golden hour ini yang aku nak tekankan kat sini..

sebabnya, kita akan dapat membantu (secara BERKESAN) mangsa tersebut

prinsip bantuan kecemasan

FIRST--make sure somebody contact Hospital atau Klinik terdekat!!!
kemudian baru beri bantuan
ABC
A--Airway---pastikan mangsa dapat bernafas dengan baik.penting kita tgk dalam rongga mulut atau hidung mangsa. tgk kalau ade batu, pakaian,tulang,ketulan darah--dimana dia tak dapat nak bernafas.Buang benda asing ni,dan tgk dia boleh bernafas ke tak. (Kalau ada peralatan, boleh gunakan alatan seperti airway atau ET tube,biasanya dilengkapi dalam ambulans)
B--Breathing--tgk die bernafas ke tak
c--Circulation--ini basically tengok peredaran darah mangsa. Kalau ade tempat yang berdarah,walaupun kecil,compress dengan kain bersih!!! jangan biarkan darah terus mengalir.

lepas survey ni, kalau tak ok, maka CPR akan dijalankan oleh yang berpengalaman..
kalau ok,mangsa stabil,barulah kita alihkan mangsa...
(kalau tak stabil maksudnya pendarahan amat teruk, gangguan pernafasan serius, di mana CPR perlu dilakukan on the spot tanpa delay)..otherwise kalau pesakit masih stabil dan jalan raya amat sibuk,maka elok pindahkan pesakit seperti di bawah..

kemudian baru alihkan mangsa!! 3 yang kat atas ni boleh dilakukan dengan pantas,less than 5 minutes..
sewaktu nak alih seeloknya dapatkan papan or board keras!!--letak mangsa atas tu dan alihkan
mangsa nak angkat,pastikan leher dan belakang badan sentiasa lurus.
MANGSA BOLEH LUMPUH--dan pernah terjadi.
dalam bidang perubatan, komplikasi ni dinamakan C-Spine injury iaitu cervical spine injury yang boleh dielakkan.

Thanks MBC!!!
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/samsneeze
hafizz
hell blazer
hell blazer


Number of posts : 662
Location : Setapak, KL
Registration date : 26/08/2007

PostSubject: Re: hey guys emergency situation procedures :) (taken from MBC)   Mon May 05, 2008 1:46 pm

tq bro...for the info, kalau ade lagi masukkan dlm blog kita nih
Back to top Go down
View user profile
nolane
Admin
Admin


Number of posts : 353
Age : 30
Location : Old Klang Road
Registration date : 12/08/2007

PostSubject: Re: hey guys emergency situation procedures :) (taken from MBC)   Mon May 05, 2008 3:25 pm

hafizz wrote:
tq bro...for the info, kalau ade lagi masukkan dlm blog kita nih

uishh.... blog rupenye site ni ek? takut aku kena ISA nanti..... Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://www.lanunbikerz.com/
Corazón Roto
roadkill
roadkill


Number of posts : 487
Location : Río de bambú. mis compañeros amigos! Estoy aprendiendo español!
Registration date : 15/09/2007

PostSubject: Re: hey guys emergency situation procedures :) (taken from MBC)   Mon May 05, 2008 8:20 pm

nolane wrote:
hafizz wrote:
tq bro...for the info, kalau ade lagi masukkan dlm blog kita nih

uishh.... blog rupenye site ni ek? takut aku kena ISA nanti..... Rolling Eyes

kalau kene ngan Pokcik Isa belakang rumah aku camana plak? albino
Back to top Go down
View user profile
dayjai
marshall
marshall


Number of posts : 80
Location : Putra Height, Subang Jaya
Registration date : 16/10/2007

PostSubject: Re: hey guys emergency situation procedures :) (taken from MBC)   Mon May 05, 2008 10:44 pm

Salam Bro,

Thanks for your valuable information.
Back to top Go down
View user profile
samsneeze
roadkill
roadkill


Number of posts : 188
Age : 36
Location : Tmn Desa
Registration date : 13/08/2007

PostSubject: :)   Tue May 06, 2008 10:55 am

youre most welcome Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/samsneeze
Triplesaber



Number of posts : 3
Registration date : 08/06/2008

PostSubject: Re: hey guys emergency situation procedures :) (taken from MBC)   Mon Jun 09, 2008 5:33 pm

nice info..

btw, biasanya when xciden happens, org ramai mesti nak tolong org yg trbaring tu dan tahan je kreta mana2 mntak tolong bwk pi Hsptal, dan doktor kata kaedah ni walopun nmpk mulia tapi byk risikonya sbb rata2 yg tolong tu tatau first aid dan main belasah je..

TAPI pengalaman aku naik ambulan, dan naik kereta ntah sapa dibawak ke hospital, aku rasa lagi selesa naik kereta org tu, sbb naik ambulan, mcm Hell Ride!!! Dah la absorber keras, bawak mcm F1, dia punya konar takyah cerita la.... kalo org pengsan mmg samada bule mati trus atao terus baik....
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: rame yang nak tolong   Thu Sep 04, 2008 3:08 pm

..Tapi kan kat Mesia ni memang rakyatnya prihatin..ramai yang nak tolong dan suka tolong esp suka tolong tengok jer sampai jam jalan berkilometer....padahal excident tu cuma bumper to bumber jer?

affraid
Back to top Go down
kupu2merah
marshall
marshall


Number of posts : 83
Age : 35
Location : KUANTAN,PAHANG
Registration date : 14/08/2008

PostSubject: Re: hey guys emergency situation procedures :) (taken from MBC)   Thu Sep 04, 2008 3:18 pm

waw
info yang amat berguna
but kupu2 masakan nak tolong tengok poon tak sudi
ehem2ehem paham2lah ek bukan tak prihatin or pribudi
orang yang nak ditolong kemana yang nak menolong dulu kehospital Laughing kupu2 ni mabuk darah
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: yer ker   Thu Sep 04, 2008 3:59 pm

affraid

mabuk darah? jeng jeng jeng drunken
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: hey guys emergency situation procedures :) (taken from MBC)   Today at 1:37 am

Back to top Go down
 
hey guys emergency situation procedures :) (taken from MBC)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
V'Kings Community :: Disclaimer :: Sembang Kosong-
Jump to: